Τροπολογία αναχρονιστικής έμπνευσης ήταν, με αντισυνταγματικές προβλέψεις- και, ευτυχώς, “προσπέρασε και δεν ακούμπησε”…

Ελπίδες για άρση ρυθμιστικών στρεβλώσεων της ραδιοφωνίας μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί του Σ/Ν της ΓΓ Επικοινωνίας & Ενημέρωσης
15/12/2020
Η ΕΙΙΡΑ υποδέχεται τον ALPHA 98.9
01/02/2021

Τροπολογία αναχρονιστικής έμπνευσης ήταν, με αντισυνταγματικές προβλέψεις- και, ευτυχώς, “προσπέρασε και δεν ακούμπησε”…

young teenage man with headphones isolated on blue background

Σε άσχετο νομοσχέδιο με τη λειτουργία του ραδιοφώνου, και συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων», ομάδα βουλευτών κατέθεσε τροπολογία που επιβάλλει τη μετάδοση ελληνικής μουσικής σε όλους ανεξαιρέτως τους σταθμούς (!), ακόμα και σε εκείνους που έχουν ξένο ρεπερτόριο (!) , σε κατ’ ελάχιστο ποσοστό 40% (!!).

Η καινοφανής τροπολογία -όπως αναμενόταν- δεν υπερψηφίστηκε, καθώς δεν υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, μιας και θα βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με σειρά συνταγματικών προβλέψεων.

Η ΕΙΙΡΑ θέτει προς κρίση όλων τόσο τη μεθόδευση όσο -και κυρίως- το σκεπτικό της τροπολογίας. Ως ευκαιρία για στοχασμό, καθώς ελέγχεται για σοβαρά ζητήματα που εγείρονται σχετικά με το συνταγματικό κεκτημένο, το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στην πληροφόρηση.

 Αναλυτικά οι μεθοδεύσεις και το προβληματικό σκεπτικό της τροπολογίας.
Χωρίς να έχει προηγηθεί οιαδήποτε διαβούλευση με τα ραδιόφωνα ή να εξυπηρετεί κάποια ανάγκη του ραδιοφωνικού κοινού και των ραδιοφωνικών επιχειρήσεων, με μία αιφνιδιαστική πρωτοβουλία που ελέγχεται τόσο για τη σκοπιμότητά της όσο και τη δημοκρατικότητα και τη συνταγματικότητά της, η κατατεθείσα τροπολογία επεδίωξε α) την κατάργηση σε μία ημέρα του ελεύθερου χαρακτήρα και της ξεχωριστής ταυτότητας εκάστου ραδιοφώνου, β) την ομογενοποίηση του εκπεμπόμενου προγράμματος όλων των σταθμών, καθώς υποχρέωνε όλους σε εκπομπή ελληνόφωνου ρεπερτορίου κατά τουλάχιστον 40%, γ) το κλείσιμο στην πράξη, εκείνων των ραδιοφωνικών επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν κοινό ελληνικού ρεπερτορίου.

Η τροπολογία επιχείρησε να «φορέσει» σχολική ποδιά συμμόρφωσης άλλων εποχών και άλλων καθεστώτων, έναν ιδιότυπο εθνικισμό περιεχομένου, έναν αναχρονιστικό κρατισμό χωρίς λόγο και αιτία.

 Αγνόησαν το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Επισημαίνεται οτι, θέσπιση μίας τέτοιας υποχρέωσης των ραδιοφώνων θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τα αρ.14 του Συντάγματος και αρ.10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθόσον οι ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι φορείς του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης και πληροφόρησης. Επιπροσθέτως, η τροπολογία αντιτίθεται στα άρθρα 5 παρ.1 και 106 παρ.2 του Συντάγματος, τα οποία εγγυώνται την ελευθερία των επιχειρηματιών στον καθορισμό του ειδικότερου προσανατολισμού του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος.

 Τα ραδιόφωνα, χώρος ελεύθερης έκφρασης, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, όπου δεν χωρά ο αναχρονιστικός κρατισμός.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς, τα Ραδιόφωνα της Αττικής, ανταποκρινόμαστε στις επιθυμίες των ακροατών μας, διαμορφώνουμε εκείνο το ξεχωριστό πρόγραμμα εκπομπής στις επιχειρήσεις μας, ενημερωτικό και ψυχαγωγικό, εκπονούμε με επιστημονική μεθοδολογία έρευνες κοινού ώστε να διαμορφώνουμε διακριτή ραδιοφωνική ταυτότητα και περιεχόμενο.

Αλήθεια, αναρωτήθηκε κανείς οτι, στην ψηφιακή εποχή του διαδικτύου, αν στερήσεις από τους ραδιοφωνικούς ακροατές το αγαπημένο τους μουσικό (ξένο) ρεπερτόριο, τότε το μόνο ισοδύναμο αποτέλεσμα θα είναι να στραφούν προς ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες (spotify), εγκαταλείποντας το ραδιόφωνο; Και τότε ποιά θα είναι η πρόταση; Νόμος, να αποκτήσει το spotify 40% ελληνική μουσική;

 

 

Για την ΕΙΙΡΑ

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής εκπροσωπεί τις ραδιοφωνικές επιχειρήσεις της Αττικής, ενώπιον αρμόδιων εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών αρχών ρύθμισης και εποπτείας του τομέα των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και ενώπιον κάθε εταίρου που σχετίζεται με θέματα ραδιοφωνίας, με στόχο την προαγωγή θέσεων και προτάσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία της Ελληνικής ραδιοφωνίας.

Για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση επί θεμάτων τύπου, παρακαλώ επικοινωνήστε στο info.eiira@gmail.com